2006. április 24.

Speciális relativitáselmélet

"Az igazi bajt Einstein okozta. 1905-ben bejelentette, hogy semmi sem lehet abszolút nyugalomban. Nos azóta nincs is." - Stephen Leacock

"Newton, bocsáss meg nekem!" - Albert Einstein

"A józan ész az előítéleteknek az a rétege, ami 18 éves korunk előtt rakódott le tudatunkban." - Einstein ezzel magyarázza, hogy nem tudjuk megérteni elméletét, hiszen az idő, meg minden hosszúságról azt hittük ugyanannyi mindenhol és mindig, erre közlik velünk, hogy mégsem...

8 hozzászólás:

Sony500 írta...

Drága Panyi!
Olyan hogy relativitáselmélet, olyan NINCS! Én egy, fizikus keresztapám két alkalommal cáfoltuk meg ezt az elméletet! ;) Ha érdekel a fizika, valami messengeren vagy levélben elmagyarázom!

Panyi írta...

Akkor drága sony írd ide le nekem! Egyébként csak speciális van és általános, sima nincsen is:P

Sony500 írta...

(c)megoldás by Sony500 2005-2006 !!!
Na figyelj:
a) van általános relativitáselmélet is.
b) remélem, értesz annyira a fizikához hogy tudd, mi is az a "piezoelektromos"-kristály. Ha nem, elmagyarázom: olyan kristály, ami ha nyomásanak van kitéve, elektromos áramot termel.

De térjünk is a tárgyra! Tegyük fel hogy kilövünk egy űrhajót benne egy űrhajóssal, aki legyen most Panyi. :), meglehetősen nagy sebességgel. Az űrrepülő orrán van egy ilyen kristály, hozzákötve egy voltmérőhöz.

Namármost az elmélet szerint ha gyorsan haladunk, akkor a mozgásra merőleges irányban "összegyűrődünk"... (a megnyúlás elentéte, csak nem jut eszembe a szó)

Tehát az elmélet szerint most az űrhajó, és vele együtt a kristály összenyomódnak, tehát a voltémrő mér egy bizonyos értéket... Csakhogy itt jön a feketeleves! Amikor Panyi kinéz az űrhajó ablakán, azt fogja látni, hogy a kristály nem ment össze... EZ MÁRPEDIG EGY PARADOXON!!

Nos, egyszerűsítve és tömören ez az én megoldásom a speciális relativitáselméletre! :) És a copyright-ra figyelni!! :D Remélem tetszik.

Névtelen írta...

És ahhoz mit szólsz, hogy "kívülről" figyelve tényleg összenyomódnak, de a Panyi számára semmi sem tér el az általad leírtaktól, ezért relativitás, mert a megfigyelési szempontok relatívak. Emellett a voltmérő is össszenyomódik,más mértékrendszerbe kerül, ezáltal nem észleli az összenyomódást, azt veszi normálisnak. A következő pedig az, hogy ez csak elmélet lenne, sem ekkora sebesség előállítására nem vagyunk képesek, sem pedig olyan piezoelektromos kristály nem létezik, amelyik elviselné a fénysebességet megközelítő erőhatásokat. Éééés a legjava; az elméleti teorétikus cáfolatokat önmagukban nem igazán fogadja el a közvélemény...

Sony500 írta...

Kedves joseph!
Minden cáfolatodat meg tudnám magyarázni, de erre semmi szükség. :) Végülis sok igazság van az üzenetedben!

(Bár azt meg merném kockáztatni hogy a voltmérő legyen a hajón belül van, és legyen nagyon érzékeny, így nem kell közel fénysebességgel haladni. :D )

Hát és 14 éves fejjel nem akarok vitázni ilyen kérdésekben a nálam tájékozottabbakkal, de azt be kell látnod hogy elég frappáns az elméletem. ;)

Névtelen írta...

Egyetértek Józsival. Ha a kristály kívülről össze is nyomódik, Panyi (Akinek persze esélye sincs kijutni a világűrbe, szóval itt az 1. paradoxon ) Az űrhajóval együtt fog összenyomódni, hisz az egészre hat az ellenerő.
Szóval az ő szempontjából a kristály ugyanolyan, mint volt. Ill ha Panyi összenyomódik, akkor azt az agykamrák valószínűleg nem viselik el, és az erős vascularizáltság miatt szexi kis belső vérzése lesz, így nincs megfigyelőnk. (Hm... össze kéne dobni egy kis lóvét, az űrprogramhoz :P )
Szóval ez van.

A Relativitáselmélet meg faszság. Egy rohadt nagy magyarázás az egész, ami azért kell hogy a szerencsétlen fizikusok agyalhassanak még valamin, és kapják a lóvét. De legalább van munkájuk...

Névtelen írta...

Kedves sony500!
Nagy jövő előtt álsz a fizikusi pályán, ha már ilyen ifikorban érdekelnek az ilyenek, de az egészet meg kell magyarázni képletekkel, meg levezetésekkel (amiből persze kijön az egész maszlag) és onnantól már király.
De sztem befejezem ezt a 'relatíve' hosszú eszmefuttatást.
És megköszönném Screeam-nek, az elmés megfogalmazást a relativitásról
"A Relativitáselmélet meg faszság." mellyel alátámasztotta a mai közvéleménykutatások eredményét az ilyen irányú kifejtésekről...

Sony500 írta...

A jövőmet másképp képzeltem el, de "másod- vagy harmadállásban" talán... :)))
Ez a fizika télleg jó dolog, de egy rokonomat idézve - "...a fizika 99%-a fűrészpor..." - zárnám a blogbejegyzéshez való hozzászólásaimat!

A Delphi 7 legyen veletek! ;)

Megjegyzés küldése